Obvezna vgradnja naprave za odkrivanje CO

STE VEDELI, DA JE VGRADNJA NAPRAVE ZA ODKRIVANJE OGLJIKOVEGA MONOKSIDA OBVEZNA?

Vgradnja naprave za odkrivanje ogljikovega monoksida je po Pravilniku o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav (UL RS št.100/2013) obvezna, v kolikor se v bivalnem prostoru uporablja gorilna naprava, katere delovanje je odvisno od zraka v prostoru.

V prostore s kurilnimi napravami, odvisnimi od zraka v prostoru, je potrebno detektorje ogljikovega monoksida, v skladu s tem pravilnikom, namestiti najpozneje do 1. januarja 2017.

Detektor ogljikovega monoksida mora izpolnjevati zahteve standarda EN 50291

Prikaz nastajanja ogljikovega monoksida

1
2
3
4
5
6

Kje v prostoru se kopiči ogljikov monoksid?

Ko pride do uhajanja ogljikovega monoksida pri izgorevanju, se zaradi višje temperature od zraka v okolici najprej dviguje proti stropu. Ker se pri tem meša z zrakom se ohlaja in prične se počasi spuščati proti tlem.

1
2
3
Kje v prostoru se kopiči ogljikov monoksid
1

Ogljikov monoksid, ki uhaja iz gorilnih naprav, je toplejši od zraka, zato se sprva dviguje.

2

Ko se ohlaja se začne širiti proti tlem.

3

Ko postane enake temperature kot zrak se porazdeli po vsem prostoru.

Kje je priporočeno namestiti detektorje po standardu EN 50291:2010

Zaradi pravočasnega opozorila na nevarno prisotnost ogljikovega monoksida je priporočeno, da se detektorji namestijo na strop v vseh bivalnih prostorih s kurilno napravo. Vedno namestite detektorje v prostorih, kjer se nahaja katerakoli kurilna naprava na plin, olje ali drva.

Priporočena namestitev v prostoru s kurilno napravo na stropu (1.), če to ni mogoče pa alternativna izbira na steni (2.).

Priporočena namestitev v prostoru s kurilno napravo na stropu (1.), če to ni mogoče pa alternativna izbira na steni (2.).

Priporočena namestitev za bivalni prostor brez kurilne naprave v mansardi.

Priporočena namestitev za bivalni prostor brez kurilne naprave v mansardi.

Priporočena namestitev za bivalni prostor brez kurilne naprave v mansardi.

Priporočena namestitev za bivalni prostor brez kurilne naprave.

Zakaj namestiti detektor ogljikovega monoksida?

V času kurilne sezone naj vaša skrb ne bo le zadostno ogrevanje, temveč bodite pozorni tudi na pravilno delovanje ogrevalnega sistema. Tako boste v vašem domu zagotovili zadostno toploto v hladnih dneh in varnost ob uporabi ogreval.

Če kot vir ogrevanja uporabljate kurilne naprave na trdno, tekoče ali plinasto gorivo in so odvisne od zraka v prostoru, morate v skladu z novo zakonodajo (od 1.1.2017) obvezno namestiti javljalnike-detektorje ogljikovega monoksida. Detektor je obvezen v zaprtih prostorih, kjer se uporabljajo kurilne naprave.

Zakaj uporabljati detektor?

Pri ogrevanju na trdna, tekoča ali plinasta goriva (vsa vsebujejo ogljik) se ob nepravilnem izgorevanju sprošča ogljikov monoksid (CO). Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa in je smrtonosen. Brez detektorja, ogljikovega dioksida ne moremo zaznati. Ko monoksid nastaja, se koncentrira v zaprtem prostoru. Ob njegovi prisotnosti v prostoru se zgodi, da preprosto zaspimo – če smo temu izpostavljeni dlje časa, je plin lahko usoden. Ogljikov monoksid lahko zaznamo samo z elektronsko napravo – detektorjem.

Delovanje detektorja ogljikovega monoksida

Detektor ogljikovega monoksida je namenjen merjenju prisotnosti monoksida v prostoru. Merilec z zvočnim signalom opozori, da se v prostoru nahaja ogljikov monoksid, prav tako pa na prikazovalniku prikaže količino monoksida v prostoru.

Detektor namestite v skladu z navodili proizvajalca. Detektor se ob aktiviranju oglasi z glasnim zvokom in opozori na povišan nivo ogljikovega monoksida v prostoru. Ob alarmu je potrebno prostor nemudoma zapustiti in pustiti vrata odprta, da se prostor prezrači. Izvor ogljikovega monoksida je potrebno odpraviti bodisi s servisom kurilne naprave ali s sanacijo ventilacijskega in dimniškega sistema.
Kurjenje z uporabo detektorja je varno in omogoča brezskrbno uporabo ogrevalnega sistema. Priporočamo, da prostor, kjer se kuri, vsaki dve uri prezračimo in zagotovimo dotok zraka. Enkrat letno mora dimnikar skrbno pregledati kurilne naprave. Odpraviti moramo morebitne pomanjkljivosti.
Detektor ogljikovega monoksida varuje pred povišano stopnjo CO v hišah, apartmajih in stanovanjih, modeli, ki izpolnjujejo standard EN 50291-2:2010, pa so primerni tudi za uporabo v avtodomih, plovilih in počitniških prikolicah.

Zakaj pride do nastanka prevelikih koncentracij CO?

  • slabo odvajanje zgorevalnih produktov (slabo očiščeni ali neočiščeni dimniki)
  • neustrezno prezračevanje oz. oskrba s svežim zrakom v prostoru, kjer se nahaja ogrevalna naprava
  • uporaba strojev ali naprav, ki jih poganjajo motorji z notranjim zgorevanjem v zaprtem prostoru (agregati, motorne žage, motorne črpalke)

Kaj storiti ob prvih znakih uhajanja ogljikovega monoksida?

  • odprite vrata in okna, da se prostor prezrači
  • izklopite vse ogrevalne naprave
  • zapustite prostor
  • če imate nameščen detektor, v prostor ne vstopajte toliko časa, dokler zvočni alarm na detektorju ne preneha delovati
  • če sumite na zastrupitev, pokličite na 112
  • pokličite vzdrževalca kurilnih naprav

Predpisana uporaba detektorjev

Glede na zakonske predpise bo uporaba detektorjev od 1. januarja 2017 obvezna za vse, ki uporabljajo kurilno napravo, kamin, plinsko ali kakšno drugačno peč. V bivalne prostore,naj bi se praviloma vgradile naprave, ki so neodvisne od zraka v prostoru. V bivalni prostor pa se lahko vgradi tudi naprava, ki za delovanje uporablja zrak v prostoru. V tem primeru mora biti poleg naprave nameščen detektor za odkrivanje ogljikovega monoksida.

Pravilnik določa tudi, da se v zaprte prostore ne sme vgraditi grelnikov za ogrevanje stavb, ki nimajo urejenega odvoda dimnih plinov neposredno skozi dimovodne naprave v okolico. Cilj pravilnika je znižanje zastrupitev z ogljikovim monoksidom in manjše število požarov v prostorih s kurilnimi napravami.